Szuper Titánium Ti+IP

Titánium (Ti) + Ion Plating (IP)
CITIZEN egy speciális felületi hőkezelési technológiának, az Ion Plating eljárásnak köszönhetően, egy világújdonságnak számító modellsorozatot alkotott, a Szuper Titániumot.De mi is a Titánium és milyen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik és egyáltalán miért különlegesek a Szuper Titánium modellek?

 

Szuper Titánium 1.jpg


Felfedezése

Jóllehet a Titániumot a XVIII. században fedezték fel, egészen a múltszázadig várni kellett arra, hogy természetes állapotából, azaz a Föld kéregben található kőzetből,  képesek legyenek teljesen tiszta fémet előállítani. A Titánium nevének egyébként görög eredete van. A titánok kezdetben az őserő megtestesítői, később találmányaik által az emberiség jótevői voltak.


Tulajdonságai

Több mint 40 %-al könnyebb a nemes acélnál és igen magas szinten korrózióálló anyag. Kedvező tulajdonságai közé sorolható, hogy antiallergén, azaz fémérzékenyeknél sem vált ki allergiás tüneteket.


Titánim a Pantheonban

A Pantheon márvány oszlopainak közepébe Titánium merevítő rudakat helyeztek, hogy megőrizzék, konzerválják annak jelenlegi állapotát. Ebben az esetben is a Titánium kedvező tulajdonságai miatt esett a választás erre a fémre – azaz könnyű és magas szinten korrózióálló.

Szuper Titánium 2.jpg

Szuper Titánium 3.jpg


Titánium az űrkutatásban

Az űrhajók kialakításánál is előtérbe került a Titánium használata, hiszen fent leírt kedvező tulajdonságain kívül – légiesen könnyű, korrózióálló – hőállósága is igen magas. Felhasználása széles spektrumban terjedt el, így például még ma is a repülőgépipar a sugárhajtóművek előállításához vagy akár a gyógyászatban implantátum anyagaként hasznosítja.

 

Az első Titánium óra
40 évvel ezelőtt 1970 májusában jelent meg a CITIZEN által a világon az első Titánium óra X8 CHRONO METER néven. Újító szerepe vitathatatlan a CITIZEN-nek az óragyártás fejlődésében. Jelenleg a világon a legfejlettebb technológiát használja a TITÁNIUM órák gyártása során. 

 

Szuper Titánium 4.jpg

Szuper Titánium 5.jpg


Ion Plating tulajdonságai
Ultrakemény felület, azaz ötször keményebb az acélnál,
fényesebb a megjelenése  a hagyományos és megszokott matt sötétszürke színű titániumnál.


Felületi keménység összehasonlító adatok (Hv):
Titánium:             170-200
Acél:                   150-220
Szuper Titánium:  1.000-1.200

Borkutime Óraszaküzlet Köki TerminálBorkutime Óraszaküzlet WestendBorkutime Óraszaküzlet DunaplázaBorkutime Óraszaküzlet Pólus CenterBorkutime Óraszaküzlet Váci útBorkutime-Two Time Óraszaküzlet Pécs Plaza